november, 2019

07nov13:3016:30Verslavingsproblematiek bij migrantendonderdag 7 november 2019, van 13.30 u. tot 16.30 u. 13:30 - 16:30

Meer

Vorming Details

Inschrijving

Folder

Situering

Migratie als een soort permanent tijdelijk verblijf maakt mensen kwetsbaar voor het ontwikkelen van psychische klachten, inclusief verslavingsproblemen, en bemoeilijkt zelfs het behandeltraject hiervan.

Hier spelen naast de bekende taal- en culturele problemen (zoals ziektebeleving en hulpzoekgedrag) ook de beroemde 3 A’s (Afstand, Achterstand en Achterstelling) een belangrijke rol. Op basis van de harde cijfers is het te constateren dat het niet alleen maar probleem van minderheden (migrantengebonden) betreft, maar ook van meerderheden (autochtonen (functionarissen) en aan autochtone gebonden instellingen, zoals de verslavingszorg). Zodoende krijgt het verslavingsprobleem andere functies en betekenissen bij migranten dan bij autochtonen. De oorzaken, gevolgen, diagnostiek alsook de oplossingen hiervan hebben allen te maken met het acculturatieproces van migranten en het interculturalisatieproces van de algemene samenleving en de maatschappelijke instellingen waaronder de verslavingszorg. In deze workshop worden al deze aspecten op een interactieve manier nader toegelicht en worden praktische tips en tools aangereikt.

 

Tijd

(Donderdag) 13:30 - 16:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.