20180302-01-Folder-Loslaten van je werk

Geplaatst op door

De kunst van het loslaten van je werk

Inhoud van de vorming

Situering

Heel wat mensen hebben moeite om het werk los te laten. Zo blijven we ’s avonds vaak verder nadenken over allerlei dingen op het werk. We blijven zoeken naar oplossingen voor allerlei problemen maar soms neemt het vormen aan van vervelend piekeren, blijven malen en in kringetjes draaien. Op andere momenten is het moeilijk om emotionele en lichamelijke rust te vinden. Emoties ten gevolge van de werksituatie blijven ‘plakken’ en je neemt ze mee naar huis. Of je ervaart dat het moeilijk is om thuis niet aan het werk te gaan. Nog snel wat e-mails beantwoorden, nog een rapport schrijven of een telefoontje doen, werken tijdens je verlof, constant ‘online’ blijven, ….
Wanneer dit af en toe gebeurt, hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Op een bepaald moment kan het ons echter last gaan bezorgen, we blijven als het ware bezig.
‘Laat het los’, krijg je dan als advies. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. En, wat houdt dat dan eigenlijk in? Hoe doe je dat dan?

Inhoud

Tijdens deze training gaan we in op 3 vormen van loslaten, nl. gedragsmatig loslaten, emotioneel loslaten en mentaal loslaten. We kijken ook naar de onderlinge beïnvloeding tussen deze 3 vormen. We gaan verder na in welke mate de tijd “na” het werk een spiegel is van hoe we de tijd “tijdens” het werk doorbrengen. Vervolgens gaan we aan de slag met technieken om hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. De aanknopingspunten naar aanpak zijn gebaseerd op principes uit de cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, mindfulness en inzichten uit de neurobiologie. Deze worden vertaald naar praktisch bruikbare tools en oefeningen in de vorm van een werkboek.

Methodiek

Theoretische inzichten worden aan de praktijk getoetst via interactieve uitwisseling, een werkboek met invuloefeningen/opdrachten voor persoonlijke reflectie en toepassing, brainstorming en uitwisseling in kleine groepen. Deelnemers ontvangen een werkboek waarmee ze tijdens de sessies en tussentijds aan de slag gaan. Dit werkboek is ook het naslagwerk en actieplan om na deze training zelf verder met het thema aan de slag te blijven gaan.

Doelgroep

Alle geïnteresseerden. Opgelet, het aantal deelnemers is beperkt.

Lesgever

Erna Claes, Dr. in de psychologie, is medezaakvoerder van Fenrir Consult en expert trainer-adviseur sinds 2004 (na een beroepsloopbaan in de zorgsector). Naast projectcoördinatie staat zij voornamelijk in voor de ontwikkeling, organisatie en begeleiding van workshops en trainingen. In het ontwerp van haar trainingen combineert ze haar gedragswetenschappelijke achtergrond met haar ruime praktijkgerichte ervaring in diverse sectoren en voor diverse doelgroepen. Verder specialiseerde ze zich als Dr. in de gezondheidspsychologie en als gedragstherapeute in thema’s als werken aan werkvermogen, welzijn en productiviteit op het werk, bevlogenheid, preventie van burn-out, omgaan met perfectionisme, ….

Locatie en datum

Deze tweedaagse vorming vindt plaats op vrijdagen 2 en 16 maart 2018, telkens van 09.30 u. tot 16.30 u., in Vormingscentrum Guislain – Campus Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 GENT.

Het onthaal begint om 9 u.

Praktische inlichtingen

Inschrijvingen

Inschrijven gebeurt via de website: https://agenda.vormingscentrumguislain.be.

Na uw online inschrijving ontvangt u eerst automatisch een overzicht van uw inschrijvingsgegevens. Uw inschrijving is echter pas definitief nadat u een schriftelijke bevestiging via mail van één van onze medewerkers ontvangen heeft.

Deelnameprijs
Standaard: 300 euro per persoon (koffie, maaltijden en infomap inbegrepen)
VVKP-leden: 260 euro per persoon (koffie, maaltijden en infomap inbegrepen)

Betalingswijze

Enkele dagen voor aanvang van de vorming zal de factuur (onkostennota) per post verzonden worden. Deze factuur (onkostennota) dient binnen de 30 dagen na factuurdatum betaald te worden.

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering van de inschrijving minder dan 3 werkdagen voor de aanvang van de vorming is de totale deelnameprijs verschuldigd.

De annulering dient steeds schriftelijk te gebeuren en is pas definitief na een schriftelijke ontvangstbevestiging van Vormingscentrum Guislain vzw.

Inlichtingen

Coördinatie Dienst Vorming:
Ingo Verheye | Stafmedewerker | 09 216 35 77 | ingo.verheye@fracarita.org
Vanessa Scheir | Stafmedewerker | 09 216 35 89 | vanessa.scheir@fracarita.org

Marc Keuleneer | Algemeen directeur | marc.keuleneer@fracarita.org